بررسی ابعاد به‌کارگیری دارایی‌های رمزی و CBDC در اقتصاد ایران

مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران با تأکید بر اهمیت بررسی همه‌جانبه ابعاد به‌کارگیری دارایی‌های رمزی و ارز دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) در اقتصاد کشور، خاطرنشان کرد: طبق آخرین آمار، حدود ۹۰ درصد بانک‌های مرکزی دنیا به دنبال راه‌اندازی و استفاده از ارزهای دیجیتالی بانک‌های مرکزی هستند. وی افزود که استفاده از CBDC در ایران نیازمند تعیین استراتژی مشخص، جامعه هدف و فراهم‌سازی زیرساخت‌های لازم مطابق با قانون جدید بانک مرکزی است. این مسئله همچنین باید با بررسی دقیق آثار کلان اقتصادی همراه باشد.

گسترش نقش رمزپول‌ها در تجارت خارجی

دکتر افشین خانی، طی سخنرانی خود در پنل تخصصی «کارکرد و تأثیر فناوری‌های نوین مالی در حکمرانی پولی، ارزی و بانکی» در حاشیه سی‌ودومین همایش سیاست‌های پولی و ارزی، به افزایش علاقه‌مندی تجارت خارجی به استفاده از رمزپول‌ها اشاره کرد و گفت: نسل جدید فعالان اقتصادی به دلیل محدودیت‌های موجود در تبادلات بین‌المللی از این ابزار استقبال کرده‌اند.

وی در ادامه اظهار داشت که در حالی که در بسیاری از کشورها نقش رمزپول‌ها در سیاست‌گذاری‌های پولی هنوز کمرنگ است، باید جایگاه سایر بازیگران اقتصادی کشور، از جمله مرکز مبادله، وزارت صمت و صندوق توسعه ملی، در توسعه استفاده از رمزپول‌ها و CBDC بررسی شود.

رمزپول‌ها به‌عنوان ابزاری با ارزش مبادله‌ای

مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران در پاسخ به پرسشی درباره تأثیر رمزپول‌ها بر سیاست‌های پولی بانک مرکزی گفت: ضروری است میزان تجارت خارجی مبتنی بر رمزپول‌ها در شرایطی ارزیابی شود که این ابزارها بیشتر به کالایی برای مبادله تبدیل شده‌اند تا وسیله‌ای برای تبادلات مالی.

دکتر خانی اشاره کرد: در صورتی که رمزپول‌ها بتوانند بخشی از فشار اقتصادی روی بانک‌ها را کاهش دهند، این ابزار می‌تواند عاملی برای افزایش بهره‌وری در نظام تخصیص منابع باشد.

ارزیابی فرصت‌ها و چالش‌های استفاده از CBDC

به اعتقاد دکتر خانی، اگر استفاده از ارز دیجیتال بانک مرکزی با سرعت بالا و هزینه‌های پایین همراه باشد، این فناوری می‌تواند تنظیم‌گری مالی و نظارتی بر جریان نقدینگی را تقویت کند. وی لزوم شفافیت در سیاست‌های مرتبط با رمزپول‌ها را به‌خصوص در جلب اعتماد عمومی یادآور شد و اظهار داشت: شفاف‌سازی دلایل استفاده از رمزپول‌ها و نحوه تعریف قراردادهای هوشمند در پلتفرم اختصاصی CBDCها از الزامات اصلی است.

چالش اعتماد عمومی و مبارزه با پول‌شویی

وی همچنین به اهمیت اعتماد عمومی در پذیرش رمزپول‌ها اشاره کرد و اضافه کرد: لازم است اطمینان حاصل شود که زیرساخت تسویه وجوه با این ابزارها کاملاً ایمن و اطمینان‌بخش است. از سوی دیگر، باید آثار رمزپول‌ها در حوزه‌هایی نظیر مبارزه با پول‌شویی به‌صورت جامع بررسی و آثار منفی احتمالی آنها لحاظ شود.

خلاصه‌ای از پنل تخصصی

در پنل تخصصی مذکور، دکتر نوش‌آفرین مومن واقفی معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی، دکتر مهدی نوری عضو هیئت علمی دانشگاه، دکتر رامین مجاب معاون پژوهشی پژوهشکده پولی و بانکی و دکتر سید محمد هادی سلطان العلمایی مدیر اداره آموزش بانک مرکزی نیز به بررسی جنبه‌های مختلف فناوری‌های نوین مالی پرداختند.

کلمات کلیدی برای SEO:

CBDC، رمزپول‌ها، دارایی‌های رمزی، ارز دیجیتال بانک مرکزی، فناوری‌های نوین مالی، تجارت خارجی، اقتصاد ایران، سیاست پولی، نظام بانکی، همایش سیاست‌های پولی و ارزی.

اقتصاد جوان نیوز دارای مجوز به شماره 86948 از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. این پایگاه خبری از سال 1399 آغاز بکار کرده و هم اکنون از پرمخاطب ترین پایگاه های خبری در حوزه اقتصاد محسوب می شود. این پایگاه خبری زیر نظر مستقیم هیات عالی نظارت بر مطبوعات قرار دارد.

اطلاعات تماس

تمامی حقوق محتوای سایت برای اقتصاد جوان محفوظ است.