کتاب «بوی خوش اسفند»؛ خاطرات شفاهی اکرم خانمحمدی، از مربیان پرورشی دهه شصت به قلم فاطمه تیلونتن و از سوی انتشارات «راه یار» منتشر شد.
در هشتم اسفند ۱۳۵۸ با تدبير شهيدان رجايي و باهنر، نهاد «امور تربيتي» در آموزشوپرورش و متناسب با اهداف نظام اسلامي بنيان نهاده شد. اهميت اين تدبير زماني روشن ميشود که بدانيم در آن زمان آموزشوپرورش و مدارس کشور، علاوه بر گرفتاريهاي ناشي از نظام تربيتي شاهنشاهي، ميدان تاخت و تاز گروهها و گروهکهاي سياسي و حتي مسلّحانه بود؛ لذا اين نهاد انقلابي در دهه ۶۰ تبديل به محور فعاليتهاي تربيتي، فرهنگي و هنري در مدارس کشور شد و مربيان پرورشي، اصليترين مسئولان پيگيري تحقق آرمانهاي انقلاب اسلامي در مدارس بودند.
تشکيل و ساماندهي هزارها گروه هنري، مانند سرود، تئاتر، شبکه توليد و پخش فيلم و مقابله با فعاليتهاي گروهکها، حضور در جنگ و پشتيبابي از جنگ، ارتباط با خانوادههاي شهدا و مجروحان جنگي، کتابخواني، تيمهاي ورزشي و… از اقدامات مربيان پرورشي بوده است.
«بوی خوش اسفند» در چهارده فصل، خاطرات و فعالیتهای خانم اکرم خانمحمدی از مربیان پرورشی دهه شصت را روایت میکند. در بخشی از این کتاب میخوانیم:
«اردیبهشت داشت به نیمهاش نزدیک میشد و تا پایان سال تحصیلی، فرصت چندانی نمانده بود. کلاسهای عقیدتی مدرسه و جلسات تحلیل سیاسی خانه و برنامهریزی برای انجام فعالیتهای هنری ذهنم را خیلی درگیر کرده بود. مدرسه امکانات زیادی نداشت. میبایست برای نمایشهای کوتاه بچهها، وسایل و تجهیزاتی تهیه میکردم. از چند نفری که راهنمایی خواستم، گفتند شاید قسمت هلالاحمر یا همان شیروخورشید و پیشاهنگی سابق داشته باشند.
یک روز رفتم اداره و مستقیم سراغ اتاق آقای روحیپور را گرفتم. دخترش دانشآموز مدرسۀ حضرت زینب(س) بود و خودش مسئول هلالاحمر اداره. اول، فکر کرد حرفی دربارۀ دخترش دارم؛ اما وقتی گفتم برای اجرای تئاتر لباس و وسیله لازم دارم، تعجب کرد و با پوزخند پرسید: «مگه توی جمهوری اسلامی هم میشه کار هنری انجام داد؟ اون هم با فلوت و شیپور و…؟»
تحقیق کتاب «بوی خوش اسفند» برعهده فاطمه تیلونتن و عرفان قمی بوده و تدوین آن توسط فاطمه تیلونتن صورت گرفته است. این کتاب در 480صفحه، شمارگان 1000نسخه و قیمت 175 هزار تومان منتشر شده و علاقهمندان میتوانند این کتابها را علاوه بر کتابفروشیها، از سایت یا صفحات مجازی ناشر به نشانی raheyarpub.ir تهیه کنند.