به گزارش پایگاه خبری اقتصاد جوان ، منطقه آزاد قشم با مدیریت راهبردی معاونت اقتصادی و سرمایهگذاری، شاهد افزایش چشمگیر درآمدهای اقتصادی و توسعه زیرساختهای اساسی در سالهای اخیر بوده است. طی دو سال گذشته، درآمدهای اقتصادی و سرمایهگذاری این منطقه از مرز ۳۲۰۰ میلیارد تومان عبور کرده است.
هدف از توسعه مناطق آزاد افزایش صادرات، ایجاد اشتغال، جذب سرمایهگذاری داخلی و خارجی، انتقال تکنولوژی، افزایش درآمدهای عمومی، گسترش گردشگری، ارتقای جایگاه اقتصادی کشور و بهرهمندی از اقتصاد رقابتی است. عملکرد نهادها و سازمانهای مرتبط در این حوزه نقش مهمی در پیشبرد اهداف اقتصادی و توسعه رشد اقتصاد داخلی ایفا میکنند؛ به همین دلیل توجه به این مناطق، از سرفصلهای مهم برنامههای اقتصادی دولتها محسوب میشود.
رکوردزنی تاریخی درآمدهای گمرکی و بندری
دکتر محمد منصور عظیمزاده اردبیلی اعلام کرد که در سال جاری با فعالسازی ظرفیت موجود در بندر کاوه، رکورد تخلیه و بارگیری بیش از ۲۴ هزار TEU کانتینر ثبت شده است؛ در حالی که طی سالهای ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ این رقم سالانه حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ TEU و در سال ۱۴۰۲ به نهایتاً ۷۸۰۰ TEU رسیده بود. همچنین، با ارتقای سطح مدیریت بندر بهمن، درآمد حاصل از فعالیتهای حوزه معاونت اقتصادی و سرمایهگذاری منطقه آزاد قشم در سال ۱۴۰۲ ۱۱۰۰ میلیارد تومان بود، که این رقم در ۱۱ ماه و نیم سال ۱۴۰۳ به بیش از ۲۰۳۵ میلیارد تومان رسیده است. پیشبینی میشود درآمد معاونت اقتصادی تا پایان سال جاری به ۲۱۵۰ میلیارد تومان برسد.
وی افزود: از این میزان، درآمد گمرکی در سال ۱۴۰۲ ۹۲۰ میلیارد تومان اعلام شده بود که در سال جاری با رشد چشمگیر به رقم ۱۶۸۵ میلیارد تومان رسیده و پیشبینی میشود تا پایان سال به ۱۸۰۰ میلیارد تومان برسد. این رشد در حالی حاصل شده که نرخ گمرکی طی دو سال اخیر ثابت بوده است.
آمار صادرات و واردات
بر اساس گزارشها، حجم صادرات و صادرات مجدد منطقه آزاد قشم به بیش از ۲۸۳ میلیون دلار و واردات قطعی شامل مواد اولیه، ماشینآلات و تجهیزات تولید، کالاهای مصرفی و مسافری به بیش از ۱۴۷ میلیون دلار رسیده است. با وجود کاهش ۲۴ درصدی درآمد واردات کالای همراه مسافر نسبت به سال گذشته، مدیریت حوزه معاونت اقتصادی توانسته درآمد پایدار ناشی از واردات کالای تجاری را با رشد ۱۵ درصد به بالاترین رکورد خود برساند.
جذب واردات کالاهای تجاری (تبعیض قانونی تبصره ۲) در زمره واردات قطعی مناطق منظور نمیشود و به عنوان منبع درآمد برای توسعه زیرساختهای عمرانی مناطق آزاد اختصاص یافته است. در همین مدت، واردات این کالاها از ۶۱۵ میلیون دلار تجاوز کرده و حدود ۱۵۰ میلیون دلار کالای تجاری اظهار نشده نیز برآورد شده است. انتظار میرود با تخصیص ارز به صاحبان کالا، سهمیه عمرانی تخصیصیافته به یکی از بالاترین ارقام تاریخ ۱۳ ساله منطقه آزاد قشم برسد.
قشم، قطب مهم اقتصادی کشور
دکتر عظیمزاده تاکید کرد که سازمان منطقه آزاد قشم که پیشتر با دغدغه تامین حقوق پرسنل مواجه بود، امروزه با مدیریت بهینه منابع توانسته پروژههای عظیم زیرساختی را با همکاری دهیاران، شوراها و زیرساختهای عمرانی کلید بزند. افزایش حجم صادرات و واردات، رشد درآمدهای اقتصادی و رکوردزنی تخلیه و بارگیری کانتینری در بنادر، به ویژه بندر کاوه، نشاندهنده مسیری روشن و رو به رشد برای منطقه آزاد قشم است.
وی در پایان اظهار داشت: با مدیریت اقتصادی هوشمندانه و اجرای سیاستهای پایدار، منطقه آزاد قشم به یکی از مهمترین قطبهای اقتصادی کشور تبدیل شده و نقش کلیدی در توسعه اقتصادی ایفا میکند.