• امروز : افزونه جلالی را نصب کنید.
3

حفره‏‏‌های سیاست رفاهی در ایران

  • کد خبر : 5591
  • ۲۱ اسفند ۱۴۰۱ - ۹:۰۳
حفره‏‏‌های سیاست رفاهی در ایران
از جمله چالش‌‌‌های رفاهی در اقتصاد ایران، چه در سال‌های اخیر و چه در سال آینده، می‌‌‌توان به نبود پایگاه اطلاعات اقتصادی منسجم از افراد حقیقی و حقوقی اشاره کرد. متاسفانه در کشور ما، پایگاه اطلاعاتی منسجمی از مردم، شرکت‌ها و... وجود ندارد. نتیجه این موضوع نیز مشخص است. زمانی که پدیده‌‌‌ای را به صورت کامل نمی‌‌‌شناسید و اطلاعات دقیق، جزئی، شفاف و به‌روزی از آن ندارید، طبیعی است که امکان برنامه‌‌‌ریزی برای آن هم وجود ندارد و نمی‌‌‌توانید تصمیم‌گیری درست و منسجمی داشته باشید. اگر بخواهیم برنامه‌ای علمی برای ایجاد رفاه برای شهروندان داشته باشیم احتمالا برایمان ممکن نباشد؛ چون اطلاعات کامل و دقیقی از جزئیات درآمدی، هزینه‌‌‌ای، ثروت و مخارج نداریم و در نتیجه نمی‌‌‌توانیم برنامه‌‌‌ریزی دقیقی هم در مورد آن داشته باشیم و همین نبود برنامه می‌‌‌تواند یکی از اصلی‌‌‌ترین چالش‌‌‌های رفاهی ما برای سال آینده باشد.

علاوه بر این موضوع، وجود موازی‌‌‌کاری‌‌‌ها، تعدد نهادها یا نبود متولی مشخص، یکی دیگر از چالش‌‌‌های نظام رفاهی در ایران است. در ایران، نظام رفاهی متولی مشخصی ندارد و در طرفی دیگر، سازمان‌ها و نهادهای بسیاری هستند که خود را متولی این مهم می‌‌‌دانند. مجموعه این عوامل سبب اتلاف منابع و وقت کشور و در نتیجه عدم‌تحقق نتیجه مطلوب خواهد شد. متاسفانه در این سال‌ها مراکزی که قصد ایجاد رفاه در جامعه را دارند افزایش یافته‌اند و شاهد تعدد مراکز در کشور هستیم. تعدد مراکز سبب فربه‌شدن دولت و کاهش کارآیی خواهد آن شد. از سوی دیگر مسوول ایجاد رفاه در جامعه مشخص نیست. بنابراین اصلاح مسیر، سخت‌تر خواهد شد. تامین و ایجاد نظام رفاهی پویا در هر جامعه‌‌‌ای نیازمند رشد پایدار در آن جامعه است. زمانی می‌‌‌توان نظام رفاهی را ارتقا داد که رشد اقتصادی بهبود یابد.

برای نظام رفاهی نیازمند رشد پایدار در اقتصاد هستیم. بدون رشد پایدار در اقتصادهایی که تورم دارند، هزینه ایجاد رفاه برای دولت افزایش می‌‌‌یابد. زمانی که در اقتصادی تورم بالا وجود داشته باشد، حفظ رفاه گذشته، نیازمند افزایش درآمدهای دولت است. افزایش درآمد دولت نیز نیازمند افزایش رشد اقتصادی است. یکی از چالش‌‌‌هایی که اقتصاد کشور ما و نظام رفاهی را تهدید می‌کند، نبود رشد اقتصادی بالا یا نبود رشد اقتصادی پایدار در کشور است. ما خروج سرمایه در کشور را داریم و در مقابل رشد پایدار نداریم. در این جامعه هرچقدر هم سیاستگذاری اصلاح شود، بدون وجود رشد پایدار اقتصادی نمی‌توان به سمت بهبود نظام رفاهی حرکت کرد.

متاسفانه باید گفت به‌صرف تغییر سیاست‌‌‌ها بدون ایجاد رشد اقتصادی پایدار و خلق ثروت، نه‌تنها رفاه جامعه بهبود نخواهد یافت، بلکه در آن اقتصاد تنها «فقر» توزیع خواهد شد. بنابر آنچه گفته شد، بهبود وضعیت رفاهی نیازمند افزایش رشد اقتصادی و خلق ثروت است. برای اینکه بتوانیم نظام رفاهی را ارتقا دهیم، اولویت‌بندی ما باید بر واقعیت‌‌‌های اجتماعی و اقتصادی باشد. اما آنچه در بودجه سالانه دیده می‌شود این است که به اولویت‌‌‌ها توجهی نشده و آنچه مطرح می‌شود با واقعیت‌‌‌های جامعه سازگار نیست. در پایان باید تاکید کرد که واقع‌‌‌نگری اقتصادی از شروط مهمی است که باید آن را برای افزایش رفاه در جامعه مدنظر قرار دهیم و بدون واقع‌‌‌بینی در اقتصاد، نمی‌‌‌توان انتظار رشد و بهبود نظام رفاهی را داشت.

لینک کوتاه : https://eghtesadejavannews.ir/?p=5591

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.