هرچند عدهای با خوش خیالی از مهار کرونا این غول سرکش خبر میدادند اما مدت کوتاهی نگذشت که بازهم ضرب شست ویروس جهش یافته را چشیدیم. خیز بیتفاوتی اجتماعی موجب شده دوباره کرونا در شهرهای خراسان رضوی جان بگیرد و بسیاری را با وضعیتی ناگوار روی تختهای بیمارستان بکشاند.
جواد رنجبر در کاشمر یکی از همانهایی است که نه تنها داغدار از دست دادن ۲ نفر از بستگان خود به دلیل ابتلا به کروناست بلکه خودش نیز پس از گذشت ۶ ماه همچنان با این بیماری دست و پنجه نرم میکند.
او به ایسنا گفت: متاسفانه در خانواده ما کمتر کسی اعتقاد به این بیماری دارد و جز ۲ نفر هیچکس دیگر واکسن نزده است. متاسفانه دورهمیهایی که برگزار میکردیم، موجب شد ۲ نفر از اعضاء خانواده در مدتزمان کمی پس از ابتلا به این ویروس جان خود را از دست بدهند.
کسانی که یک یا ۲ دوز واکسن تزریق کردهاند، آنتیبادی ندارند
طی چند روز گذشته تعداد بیماران بدحال کرونایی در کاشمر و دیگر شهرهای خراسان رضوی افزایش چندین برابری داشته و تعدادی نیز بر اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست دادهاند.
دکتر خاطره عربیخوان، متخصص بیماریهای عفونی کاشمر، در گفتوگو با ایسنا از شیوع موج هفتم کرونا در این شهرستان خبر داد و گفت: کسانی که یک یا ۲ دوز واکسن تزریق کردهاند، اکنون آنتیبادی ندارند.
وی با بیان اینکه این سویه در برابر آنتیبادیهایی که شهروندان از قبل داشتهاند، فرار ایمنی دارد، اظهار کرد: هرچند در سویه جدید ویروس کرونا که BA۴ و BA۵ است، قدرت سرایت بیماری بسیار بالاست اما خوشبختانه میزان مرگ و میر آن خیلی زیاد نیست.
این متخصص بیماریهای عفونی تب بالا، تعریق و گلودرد شدید را از مشخصههای اصلی این سویه دانست و گفت: قرنطینه افراد علامتدار، ماسک زدن در مکانهای شلوغ و بسته و تکمیل واکسیناسیون تنها راههای پیشگیری از ابتلا به این بیماری است.
وی تاکید کرد: افراد سالمند، افراد دارای نقص ایمنی و کسانی که بیماری زمینهای(دیابت، فشارخون بالا و نارسایی قلبی) دارند، افراد پرخطری هستند که در صورت علامتدار شدن باید فورا به پزشک متخصص مراجعه نمایند.
عربیخوان از شهروندان خواست در صورت داشتن هرگونه علائم مشکوک فورا خود را قرنطینه و فاصله خود با دیگران را حفظ کرده تا از گسترش ویروس و بیمار کردن دیگران جلوگیری شود.
کرونا به دنبال واکسن نزدهها
فروکش کردن آمار مبتلایان و مرگ کرونا در یک بازه زمانی کوتاه به هیچ وجه نشانه پایان و خاموشی کرونا نیست. این احساس میتواند به سهلانگاری و بیخیالی مردم و مسئولان، کاهش رعایت اصول بهداشتی و تردید در واکسیناسیون منجر شده و تشدید موجهای بعدی را موجب شود.
در همین خصوص معاون بهداشتی و رئیس مرکز بهداشت کاشمر در گفتوگو با ایسنا از قرمز شدن وضعیت کاشمر خبر داد و گفت: در حال حاضر تمام بیمارستانها و پرستاران ما در آمادهباش کامل هستند.
دکتر مجتبی قائمی با اشاره به افزایش میزان مبتلایان به بیماری کرونا در سطح شهرستان و افزایش چشمگیر بیماران کرونایی بستری گفت: علیرغم اینکه تا هفته گذشته کاشمر در وضعیت زرد قرار داشت اما از ۳۱ تیر ماه این شهرستان در وضعیت قرمز قرار گرفت.
وی با اشاره به ورود کاشمر به موجب هفتم کرونا عنوان کرد: از ۱۱ تیر یکباره تعداد بستری و مبتلایان نسبت به روزهای قبل افزایش چشمگیری یافت.
معاون بهداشتی و رئیس مرکز بهداشت کاشمر گفت: اکنون از ۱۳ نفری که در بخش بیماران کرونایی شهرستان بستری بودند، نتیجه تست ۱۰ نفر مثبت شده است. همچنین بالغ بر ۲۰۰ بیمار نیز در قرنطینه خانگی هستند که مدام توصیههای لازم به آنها داده میشود و تحت کنترل قرار دارند.
قائمی بیان کرد: هرچند خوشبختانه در موج هفتم فوتی نداشتیم اما برخلاف روزهای اول تیر ماه که چهار تا پنج نفر به مرکز منتخب کرونا مراجعه میکردند، اکنون این آمار به ۶۴ نفر در روز افزایش یافته است.
وی گفت: به رغم اینکه آمار افراد مثبت به کرونا در ابتدای همین ماه بین صفر و یک نفر بود اما اکنون در برخی روزها حدود ۲۶ تا ۲۷ نفر مثبت داریم.
معاون بهداشتی کاشمر با بیان اینکه تیر امسال ۱۵۱ مورد مشکوک به کرونا در بیمارستان شهرستان بستری شدند که نتیجه تست ۴۷ نفر از این تعداد معادل ۳۰ درصدشان مثبت بود، افزود: ۸۰ درصد این آمار مربوط به نیمه دوم تیر ماه است.
وی تصریح کرد: اینکه از ۱۵۱ نفری که بستری شدهاند، ۲۲ نفرشان کمتر از ۱۹ سال سن داشتند و در گروه دانشآموزی قرار دارند، نشان میدهد این سویه این گروه سنی را هم گرفتار میکند گ.
قائمی با اشاره به اینکه تنها ۳۵ درصد دانش آموزان پنج تا ۱۱ سال نسبت به دریافت واکسن مراجعه داشتهاند، توصیه کرد با توجه به اینکه تا ابتدای مهر ماه و بازگشایی مدارس زمان کمی باقی مانده، دانشآموزان حتما نسبت به کامل کردن واکسیناسیون خود اقدام کنند.
وی گفت: متاسفانه ۵۵ درصد از کسانی که در بیمارستان بستری شدهاند، در گروه بالای ۶۰ سال قرار دارند. وضعیت موجود نشان میدهد این گروه سنی بیشتر در معرض خطر هستند.
رئیس مرکز بهداشت کاشمر افزود: این افراد به دلیل اینکه تصور میکنند سه دوز واکسن خود را تزریق کردهاند، نیازی به رعایت نکات بهداشتی ندارند. از همین رو از زدن ماسک خودداری میکنند؛ در صورتی که باید توجه داشت اینان چون اولین گروهی بودهاند که واکسن زدهاند، هماکنون ایمنی بدنشان از بین رفته و حتما باید دوز یادآور خود را تزریق کنند.
وی با بیان اینکه ۹۵ درصد گروه سنی بالای ۶۰ سال شهرستان واکسن دریافت کردهاند، بیان کرد: در حال حاضر به تمام سنین بالای ۱۸ سالی که از آخرین تزریق آنها ۶ ماه گذشته باشد، واکسن یادآور را تزریق میشود. شهروندان میتوانند با مراجعه به نزدیکترین واحد بهداشتی نسبت به تزریق واکسن خویش اقدام کنند.
قائمی در ادامه با اشاره به اینکه از نظر بستریها ۴۴ درصد را خانمها و ۵۶ درصد را مردان تشکیل میدهند، در خصوص وضعیت واکسیناسیون در این شهرستان گفت: علیرغم تمام پیگیریها و تلاشهای صورت گرفته اما بر اساس آخرین آمار هنوز ۱۹ درصد جمعیت هدف هیچ دوز واکسنی را در این شهرستان دریافت نکردهاند.
وی اظهار کرد: از ابتدای شروع طرح واکسیناسیون تاکنون ۲۷۰ هزار و ۳۹۰ دوز واکسن تزریق شده که ۱۱۹ هزار ۹۶۳ دوز درصد نوبت اول، ۱۰۶ هزار و ۴۷۶ دوز نوبت دوم و ۴۳ هزار و ۹۵۱ نفر نوبت سوم بوده است.
رئیس مرکز بهداشت کاشمر با بیان اینکه در مجموع ۸۱.۱ درصد دوز اول، ۷۲ درصد دوز دوم و ۳۹.۷ درصد دوز سوم را تزریق کردهاند، گفت: هنوز ۱۳ هزار و ۵۵۴ نفر نوبت اول، ۱۱ هزار و ۲۱۸ نفر نوبت دوم و ۴۶ هزار و ۴۵۳ نفر نیز نوبت سوم را دریافت نکردهاند.
وی افزود: متاسفانه هنوز ۶۰ درصد جمعیت هدف نوبت سوم خود را دریافت نکردهاند که این موضوع جای نگرانی دارد. البته در بخش واکسیناسیون مادران باردار وضعیت بهتری نسبت به جمعیت عمومی داریم، به طوری که تاکنون ۸۴ درصدشان دوز نوبت اول را دریافت کردهاند.
قائمی خاطرنشان کرد: در دوز یادآور پیشبینی میشود همانهایی که نوبت سوم را دریافت نمودهاند، برای تزریق دوز یادآور مراجعه کنند؛ هر چند برای اینکه به این پیشبینی برسیم، حداقل باید روزی هزار نفر واکسن تزریق شود ولی اکنون در بهترین حالت ۲۵۵ دوز واکسن در روز پایانی تیر ماه تزریق شده است.
وی با بیان اینکه برخلاف پیکهای قبلی در پیک هفتم تعداد بستریها همزمان با بیماران سرپایی در حال افزایش است، خاطرنشان کرد: کاشمر از ۲ هفته قبل وارد پیک هفتم شده است. ۱.۵ تا ۲ ماه این پیک به طول خواهد انجامید.
رئیس مرکز بهداشت کاشمر با انتقاد از اینکه میزان استفاده از ماسک و رعایت پروتکلهای بهداشتی کاهش چشمگیری داشته، گفت: پیشبینی میشود کمتر از ۳۰ درصد در کاشمر پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند.
وی بیان کرد: در حال حاضر هر ۲ بیمارستان حضرت ابوالفضل(ع) و شهید مدرس در آمادهباش کامل است و تمام لوازم حفاظت شخصی، داروها، نیروهای انسانی مورد نیاز آن تامین شده است.
قائمی گفت: هرچند در پیکهای گذشته برای تامین اکسیژن مورد نیاز نگرانی کمی داشتیم اما خوشبختانه ۲ بیمارستان چهار دستگاه اکسیژنساز در اختیار دارد و برای بیمارستان مدرس ژنراتور جدید نیز نصب شده است.
حجاج از گرفتن مراسم پرهیز کنند
وی در ادامه با اشاره به بازگشت حجاج افزود: از حجاج درخواست میشود در حد امکان از گرفتن مراسم پرهیز کنند و در صورت دادن ولیمه توزیع آن بیرونبر باشد.
رئیس مرکز بهداشت کاشمر بیان کرد: توصیه میشود حجاجی که از حج آمدهاند، بین پنج تا هفت روز هیچگونه دید و بازدیدی نداشته باشند و مراسمی نگیرند چون اگر به این ویروس مبتلا شده باشند، در این مدت مشخص میشود.
وی با بیان اینکه شاید برخی از حجاج داخل هواپیماها به این ویروس مبتلا شده باشند، گفت: اگر هم که یک حاجی قصد دارد مراسم برگزار کند، حتما این مراسم باید در فضای باز باشد. برگزاری مراسم در فضای بسته باید به نوعی باشد که تنها از ۲۵ درصد ظرفیت آن مکان استفاده کنند و برای هر نفر حداقل چهار متر مربع فضا در نظر گرفته شود.
قائمی همچنین با ابراز نگرانی از وضعیت جمعیت عمومی شهرستان گفت: در مکانها و وسایل حمل و نقل عمومی و همچنین مکانهای سربسته حتما اتفاده از ماسک لازم است. اگر هم کسی علامتدار است، باید از حضور در اجتماع پرهیز کند.
وی افزود: با توجه به اینکه تا ۷۰ درصد نمونههای بیماران بستری و ۸۰ درصد سرپاییها در کاشمر مثبت هستند، هر علائم سرماخوردگی را میتوان کرونا دانست.
رئیس مرکز بهداشت کاشمر با تاکید بر اینکه تمام افراد بالای ۱۸ سال باید هرچه سریعتر نسبت به تزریق دوز یادآور کرونا اقدام کنند، بیان کرد: واکسن نقش بسیاری در کاهش میزان بستری و مرگ و میر دارد.
باید بدانیم که پاندمی کرونا به این زودی تمام نمیشود و موجهای سینوسی کرونا تا چند سال آینده با ماست. از همین رو لازم است به زندگی مسالمتآمیز با این ویروس عادت کنیم و تا زمان پایان کرونا اصول بهداشتی، ماسک زدن، رعایت فاصلهگذاری فیزیکی و تکرار دریافت دوزهای یادآور واکسن کرونا را انجام دهیم تا با کمترین میزان خسارتهای انسانی دوران پاندمی را پشت سر بگذاریم.
با رعایت شیوهنامههای بهداشتی شامل استفاده از ماسک، حفظ فاصله فیزیکی و پرهیز از حضور در تجمعات و دورهمیهای خانوادگی و دوستانه مدافعان سلامت را در راه مقابله با بیماری کووید ۱۹ و ریشهکنی هرچه زودتر این اپیدمی همراهی کنند.
انتهای پیام