بورس تهران آماده ورود به دنیای رمزارزها؛ ۲۲ میلیون ایرانی حداقل یک‌بار در بازار رمزارز معامله کرده‌اند

مدیران بورس تهران از آغاز مسیر تأسیس صندوق‌های رمزارزی در بازار سرمایه ایران خبر دادند. هم‌زمان رضا کیانی اعلام کرد حدود ۲۲ میلیون ایرانی تاکنون وارد بازار رمزارز شده‌اند و به گفته محمود گودرزی، مدیرعامل بورس تهران، این کلاس دارایی باید در چارچوب بازار سرمایه و در قالب صندوق‌های رسمی وارد شود.

به گزارش اقتصاد جوان ، در جریان دومین همایش ملی «رمزآتی» که با حضور مدیران ارشد بازار سرمایه برگزار شد، رضا کیانی، مدیر تحقیق و توسعه شرکت بورس اوراق بهادار تهران، با اشاره به رشد خیره‌کننده بازار رمزارزها گفت: «در حال حاضر حدود سه میلیون نفر در ایران سرمایه‌گذاری فعال دارند و ۲۲ میلیون نفر حداقل یک‌بار در بازار رمزارز معامله کرده‌اند.»

وی افزود: «بازار رمزارزها یکی از پرشتاب‌ترین تحولات تاریخ مالی را رقم زده است؛ به‌گونه‌ای که ارزش این بازار که در ابتدا یک میلیارد دلار بود، طی چند سال به حدود ۵۸۰ برابر افزایش یافت. هم‌اکنون حدود ۶۰ درصد آن در اختیار بیت‌کوین و ۱۲ درصد در اختیار اتریوم است.»

کیانی با اشاره به مقایسه رشد رمزارز با بازارهای سنتی تصریح کرد: «در حالی‌که ارزش بورس‌های جهان از ۷۰ تریلیون دلار در سال ۲۰۱۵ به ۱۴۸ تریلیون دلار رسیده، ارزش بازار رمزارزها رشدی ۵۸۰ برابری داشته است.» او همچنین از آغاز روند توکن‌سازی دارایی‌ها در بورس‌های معتبر جهان خبر داد و گفت: «برخی بورس‌ها اکنون دارایی‌هایی چون طلا، نقره و سهام شرکت‌های بزرگ را به‌صورت توکن معامله می‌کنند.»

به گفته مدیر تحقیق و توسعه بورس تهران، صدور مجوز صندوق‌های اسپات بیت‌کوین از سوی کمیسیون بورس آمریکا در ژانویه ۲۰۲۴ نقطه عطفی در پذیرش رسمی رمزارزها بوده است. وی با تأکید بر لزوم ورود بورس تهران به این عرصه افزود: «با رسمیت یافتن قانون مالیات دارایی‌ها و شناسایی رمزدارایی‌ها، بستر قانونی لازم برای توسعه صندوق‌های رمزارز در ایران فراهم شده است.»


صندوق‌های رمزارزی در راه بازار سرمایه ایران

در ادامه همایش، محمود گودرزی، مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران، در پنل تخصصی «تنظیم‌گری هوشمند در اقتصاد دیجیتال» اظهار کرد: «حدود یک سال است موضوع ورود صندوق‌های رمزارزی به‌طور جدی در دستور کار بورس تهران قرار گرفته است.»

به گفته گودرزی، مردم ایران علاقه زیادی به سرمایه‌گذاری دارند، اما بیشتر آن‌ها تمایلی به درگیر شدن با مسائل فنی و امنیتی معاملات رمزارزی ندارند؛ به همین دلیل، تبدیل دارایی‌های رمزارزی به اوراق بهادار رسمی می‌تواند زمینه حضور گسترده‌تر سرمایه‌گذاران را فراهم کند.

او با اشاره به ضعف فعلی برخی نمادهای مالی بازار گفت: «اگر کلاس دارایی رمزارز در سبد سرمایه‌گذاری ما گنجانده شده بود، بازدهی کل بازار بهتر عمل می‌کرد. صندوق‌های رمزارزی می‌توانند این نقیصه را برطرف کنند.»

مدیرعامل بورس تهران تأکید کرد: «با هماهنگی بین سازمان بورس، وزارت اقتصاد و بانک مرکزی، به‌زودی شاهد شکل‌گیری نخستین صندوق‌های رمزارزی در کشور خواهیم بود.»

وی با توضیح چالش‌های فنی و نظارتی این طرح افزود: «پاشنه آشیل صندوق‌های رمزارزی، نهاد امین (کاستودی) است. باید مشخص شود چه نهادی دارایی‌ها را نگهداری می‌کند و چگونه از آن‌ها محافظت می‌شود.» به گفته او، مدل پیشنهادی بورس تهران مبتنی بر قرارداد با پلتفرم‌های معتبر است؛ به‌طوری‌که ۹۰ تا ۹۵ درصد دارایی‌ها در کیف پول سرد و تنها حدود ۵ درصد در کیف پول گرم نگهداری شود تا امنیت سرمایه‌ها تضمین گردد.

گودرزی با بیان اینکه بیش از ۲۰ کشور و ۲۶ بورس جهانی دارای صندوق‌های رمزارزی فعال هستند، گفت: «ایران نیز نباید از این روند جهانی عقب بماند. راه‌اندازی این صندوق‌ها می‌تواند نقطه عطفی در تحول بازار سرمایه و پیوند فناوری با ساختار مالی کشور باشد.»

وی در پایان تأکید کرد: «برای پیشبرد این مسیر باید با جسارت و در عین حال با احتیاط و مسئولیت‌پذیری عمل کنیم. هدف ما ایجاد مدلی شفاف، امن و متوازن است که هم اعتماد سرمایه‌گذاران را جلب کند و هم بازار سرمایه ایران را در کلاس جهانی قرار دهد.»

خبرهای اخیر

اقتصاد جوان نیوز دارای مجوز به شماره 86948 از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. این پایگاه خبری از سال 1399 آغاز بکار کرده و هم اکنون از پرمخاطب ترین پایگاه های خبری در حوزه اقتصاد محسوب می شود. این پایگاه خبری زیر نظر مستقیم هیات عالی نظارت بر مطبوعات قرار دارد.

اطلاعات تماس

تمامی حقوق محتوای سایت برای اقتصاد جوان محفوظ است.